Экспертно

Росія краде у своїх союзників частку азійського ринку нафти,

нафта

Росія шукає клієнтів для нафти в Азії, щоб замінити заблокованих санкціями європейських покупців , відбираючи ринкову частку своїх енергетичних союзників.

Як пише Bloomberg, від Західної Африки до Близького Сходу виробники в альянсі ОПЕК+ відчувають пригнічення, оскільки покупці в Індії й Китаї – ринках Азії, які найбільше розвиваються, – черпають дешевшу російську нафту. Перероблена карта глобальної торгівлі нафтою може діяти протягом багатьох років, передає enkorr.

"Є всі підстави для виробників на Близькому Сході хвилюватися про втрату частки ринку в Китаї й Індії через російські барелі. Схоже, що зміні торгових потоків не видно кінця", – сказала засновниця консультантської компанії Vanda Insights у Сингапурі Вандана Харі.

Ціни на російський флагманський сорт Urals торік різко впали, оскільки Європа уникала закупівель через наслідки повномасштабної війни Москви в Україні. Могутні країни Азії пішли в порожнечу, допомігши за останні тижні збільшити морський експорт російської сирої нафти до рекордного рівня після лютневого вторгнення РФ в Україну.

Індія історично покладалася на такі країни, як Ірак, Саудівська Аравія й Об’єднані Арабські Емірати, щоб постачати основну частину свого імпорту сирої нафти. Тепер ці виробники почуваються утиснутими.

Із січня 2022 року – за місяць до того, як Росія вторглася в Україну, – імпорт нафти Індією з Близького Сходу в квітні впав на 35%, до приблизно 1,9 млн барелів на день (б/д), свідчать дані Vortexa Ltd. Постачання із Західної Африки впали на такий самий відсоток – до 228 тис. б/д за цей період.

Тим часом Індія імпортувала рекордні 1,9 млн барелів російської сирої нафти в квітні – порівняно з лише 65 тис. барелів щодня в січні минулого року. Зараз Росія змагається з Близьким Сходом як головний постачальник для країни.

Згідно з даними Argus Media Ltd, 15 травня ціна на марку Urals, що постачається до Індії, включно з витратами на доставку, була майже на $12 за барель нижчою, ніж світовий контрольний показник Dated Brent. За останні два місяці дисконт зменшився приблизно на $5.

Водночас Китай, згідно з даними Vortexa, продовжує отримувати постійний потік нафти з Близького Сходу, при цьому постачання навіть дещо зросли з січня 2022 року.

Проте найбільша економіка Азії скоротила споживання західноафриканської сирої нафти більш ніж на 40%. Постачання впали до 730 тис. б/д у квітні з 1,3 млн б/д на початку 2022 року. Ангола залишається найбільшим постачальником у регіоні.

Водночас імпорт Китаєм російської сирої нафти з початку 2022 року зріс на 80% – до приблизно 1,5 млн б/д.

Члени Організації країн-експортерів нафти та їхні союзники не єдині, хто бачить, що їхня частка на ринку нафти в Азії зменшується. Потоки США до Індії і європейські постачання в Китай, включно із сортами Північного моря, скоротилися.

Однак Індія й Китай, як правило, покладаються на Близький Схід і Західну Африку, де розташовані основні виробники ОПЕК+, для забезпечення основної частини своїх постачань нафти.

Наразі щонайменше 35 млн барелів нігерійської нафти, які має бути завантажено до кінця наступного місяця, поки залишилися непроданими, причому, зі слів трейдерів, основною причиною накопичення є відсутність закупівель в Азії.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, цього року мільйони барелів західноафриканської сирої нафти було сховано на комерційних об’єктах у центрі Saldanha Bay у Південній Африці, оскільки Азія натомість купує російську нафту.

"Схоже, що постачання до сховищ складаються із західноафриканських барелів, які намагаються знайти покупців на схід від Суеца (через дешевшу російську нафту), у той час як нафтопереробні заводи Атлантичного басейну проходять технічне обслуговування", – йдеться цього тижня в останньому звіті про ринок нафти.